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ancò se copa el mas'cio (veneto)

Ultimo Aggiornamento: 25/12/2004 10:50
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ANCÒ SE COPA EL MAS’CIO

la caliera xe parecià
               bea
         la slusega parfin
soto xe impissà un fogo
         de quei grandi
l’aqua xe drio bojare 
         la fuma che xe un piasere

i tosi xe ‘nadà a scola
         par non vedare
         co i lo copa
     i rivarà co xe ora de farlo su

le femane ga parecià
     la poenta sue bronse
     el vin novo in te le bosse
     el formajo che spissega
     el pan biscoto
     le scarlogne in te l’asedo
              i omeni ga fame co i lavora
  le ga anca meso su el disfrito
     par consare i bigoli
  e ‘na galina la boje pian pian
     in t’e la pignata
         co la punta de peto
         i ossi de vaca
                    un brodetto de quei
                    che resussita anca i morti

el nono varda
        sentà in te la carega
        col capelo in testa
        el baston in man
   nol ghe la fa più
   a starghe drio
       ghe vegnaria
       da fare anca eo
       da dire
       da dare ordeni

invesse el sta lì
    piantà in tea carega
          a ricordare quando
          so nono el vardava lu
ghe vien da piansare
                   quasi
    ma nol vol che i lo veda

tuti i core intorno
     i se dà da fare
     i parecia i corteli
     i lissia la tola
              che la diventa bianca e neta
              che la par l’altare de la Madona
     e le tovaje bianche de lissia
     e la machina par masenare la carne 
                         che ga prestà el compare

e ghe xe anca lu
            el compare
    coi so tosi e le femane
    che vien a jutare

la parona la varda
          la ordina a le spose
          la dixe
          la disdixe
          la fa
          la briga
          la disfa

e la sposeta nova
              la xe là
          davanti al staloto
          che la varda el mas’cio
   la se comove
   la pianse de scondon
   la ghe vol ben a quela bestia
                             daromai
              el ghe pare un fradeleto
              uno de fameja
              quante volte la ghe ga portà el paston
                      el mas’cio la vardava
                      pareva che’el ghe dixesse grassie
                      e po’ el magnava de gusto

e desso el xe là
        el la varda ancora
               ma nol vede el paston
        el vede solo che la pianse
               pare ch’el capissa
               che xe drio rivare ‘na tragedia
               ma nol sa che la xe sua ‘sta tragedia
               par la fameja la xe festa

eco
xe ora

riva el mas’ciaro
        el tira fora le so robe
                        da la valisa
        el se varda intorno
tuti tase
i varda incantà

solo el nono el parla
             el ghe domanda al mas’ciaro 
             come che sta so papà
                          ch’el vegneva par casa
                          ‘sti ani
                          a copare el mas’cio

queo risponde
         el varda l’argano
         la caldiera co l’aqua che boje
         el fogo che va alto
         el pignaton par la sangueta
         el controla i corteli
e po’ el dixe che se pol scominsiare

i omeni va in t'el staloto                                                                          
par parar su el mas’cio

la sposeta xe ancorà là
           la vede che i riva
           e la scapa tegnendo un fassoleto su i oci
el mas’cio la varda
           nol capisse
                       ancò gnente paston

e po’ se verse la porta 
               vien rento do omeni
               i vol pararlo fora
                             ma xe fredo fora
               i ghe mete ‘na sorga in tel colo
               i lo strassina
   lu nol vol
          nol vol
   el vol solo la sposeta col paston

e dopo un tira e mola
   el riva ne la corte
                 quanta gente ghe xe là 
                 anca gente mai vista
                            cossa xe che i fa qua?
   el vede uno co un cortelo
                  che ghe va rente
                       che bruti oci ch’el ga
   el voria scapare 
   el serca de destrigarse
                 ma el pesa massa
                        nol ghe la fa
      che bruti oci

el mas’ciaro ghe va rente
                    sempre più rente
poro mas’cio
     desso el ga capio 
     dove xe la tragedia
                    el siga
                    el urla
                    el se smissia
                           ma tuti che lo tien
                    el vede ‘na roba che slussega
                           davanti ai so oci
                    ghe par de vedare un tocheto de cielo
                           come da la finestra del staloto
                    xe el cortelo

desso no lo vede più
          dove xe che i lo ga messo?
                   el sente che i ghe liga le sate da drio
                                          co una soga grossa
                   che i lo tien streto
e po’ un dolor
         dolor grando sul colo
      el vol scapare
      el prova
            nol pol
      el se move tuto rabià                                                                infogonà
        el siga
        el siga ch’el se sente
                       fin in piassa
ma daromai nol ghe la fa più
                      a moverse
        gnanca a sigare
                  e pian pian
                  el se distende
                      xe mejo dormire desso
                  el dorme
                          par sempre

vien fora el sangue
       el sbiansa
       el fuma
       el impiena el pignaton

le femane core
       a ciapare la pignata
       par portarla in cusina

i omeni tira su el mascio
                el se scorla ancora un pocheto
po’ i lo mete in tel caldieron
                        par broarlo
    i ghe rassa via i peli
                    i xe duri
                    e va ben cussì
                    i li mete da ‘na parte
    po’ i lo tira su da novo
                    in alto che tuti i lo vede
              varda che beo
              che graso ch’el xe
              che lardo bianco che se vede
    i lo verse par longo
    i ghe cava el pantasso coi buei
              da na parte anca quei
              i xe boni par i saladi
                              qua no se buta via gninte
    e po’ el figà
          la coradela
          i rognoni che xe rento al so grasso
          el core che’l xe ancora caldo

anca i can gira in tondo
     i snasa roba bona
                    e i sbava 
                    e i sbaia

po’ el mas’ciaro 
    el taja el porseo in do tochi

riva el veterinario
        el varda el figà
                 la coradea 
el core                                                                     el tol su un tocheteo de carne
                              par le analisi
        el scrive ‘na carta
        el ciapa su el va via
                       da naltro mas’cio

e desso con delicatessa 
i omeni i ciapa le do medene 
                   del poro mas’cio
        e i le porta rento
        i le posa sul tolon

el mas’ciaro tira fora i cortei giusti
               el se mete a tajare
                          con  perissia
                          competensa
                   i altri i varda
                   i sta larghi
              el cava el radeseo
                          par dargheo a le femane
              po’ el fa tanti tochi
                              le brasole da na parte
                              e le costine
                              e i tochi più grosi
                              el fileto


al fileto riva el prete
                  el pasava par caso
   quel tocheto el ghe va a lu
                  ch’el xe deicato
            el ringrassia
            el beve un goto de vin novo
            el snasa el disfrito
            el varda el brodeto
            el benedisse tuti quanti
                               anca le brasole 
                                      con devossion
            el ringrassia da novo e po’ el saluda
            el fa un scapon dopo co xe ora
                                    del figà col radeseo
                                    e dei radeci

i torna a lavorare
i taca a masenare
         par i saladi e le soprese
                      e le luganeghe

un poca de la pasta del salado
                    subito par le femane
                    le ga da consare i bigoi
                    insieme al disfrito

el fogo el xe impissà
              in tel fogolaro

tuti ride
         xe sodisfassion sto mas’cio
         qua se magna par un bel toco

i ciapa i buei neti
i li impiena de carne masenà
                   col sale
                   el pevare
                   un pocheto de salnitro del spissiale          
i liga testa e culo
i pica via saladi soprese e luganeghe infilà
                            ghe xe ancora meso mas’cio da fare
                   ma xe ora de ‘ndare a tola

xe rivà anca i putei
        i ride contenti
        i core
        i siga
        i se senta so
                   davanti al piato
        insieme co la fameja 
                        par le onoranse funebri
                                   de ch’el poareto
                                            del mas’cio benedeto


vanni 2003


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20/08/2004 15:03
 
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oggi si ammazza il maiale
il paiolo è pronto
		bello
		perfino luccica
sotto è acceso un fuoco
		di quelli grandi
l’acqua sta bollendo
		fuma che è un piacere

i bambini sono andati a scuola
		per non vedere 
		quando lo ammazzano
	arriveranno al momento di lavorarlo

le donne hanno preparato
	la polenta sulle braci
	il vino nuovo nei bottiglioni
	il formaggio piccante
	il pane biscottato
	gli scalogni sottaceto
		gli uomini hanno fame quando lavorano
hanno anche messo a cuocere il soffritto
		per condire i bigoli
	e una gallina cuoce lentamente
	nella pentola
		con la punta di petto
		e ossa di vacca
	un brodino che risuscita anche i morti

il nonno guarda
	seduto sulla sedia
	col cappello in testa
	ed il bastone in mano
		non ce la fa più
		a seguirli
vorrebbe
	anch’egli fare
	dire
	dare ordini
invece se ne sta lì
	piantato in quella sedia
	a ricordare quando
	suo nonno guardava lui
gli viene da piangere
		quasi
	ma non vuole che lo vedano


tutti corrono in giro
	si danno da fare
	preparano i coltelli
	lisciano il tavolone
		che è diventato bianco e pulito
		che sembra l’altare della Madonna
	e le tovaglie bianche di bucato
	e la tritacarne 
		prestata dal compare

e c’è anch’egli
	il compare
con i suoi figli e le donne
	venuti ad aiutare

la padrona guarda
	dà ordini alle nuore
	dice
	disdice
	fa
	briga
	disfa


e la sposina nuova
è là
	davanti alla stalla
	che guarda il maiale
	si commuove
	piange di nascosto
	vuole bene a quella bestia
				ormai
	le sembra un fratellino
		uno di famiglia
	quante volte gli ha portato il pastone

	il maiale la guardava
		sembrava che la ringraziasse
		poi mangiava di gusto
	e adesso è là
		la guarda ancora
		ma non vede il pastone
		vede solo che piange
	sembra che capisca
		che sta arrivando una tragedia
		ma non sa che la tragedia è sua
	per la famiglia è festa

 
ecco
		è l’ora

arriva il norcino
	tira fuori le sue cose
		dalla valigetta
	si guarda intorno
	tutti tacciono
	guardano attenti
solo il nonno parla
	e chiede al norcino
	come sta suo padre
	che veniva per casa
			ai suoi tempi
	ad ammazzare il maiale

quegli risponde
	poi guarda l’argano
	il paiolo con l’acqua che bolle
	il fuoco vivo
	il pentolone per il sangue
	controlla i coltelli
poi dice che si può iniziare

gli uomini vanno nella stalla
	per prendere il maiale

la sposina è ancora là
	vede che arrivano
	e scappa tenendo un fazzoletto sugli occhi
il maiale la guarda
	non capisce
	oggi niente pastone

poi si apre la porta
	entrano due uomini
	vogliono farlo uscire
		ma è freddo fuori
	gli mettono una corda al collo
	lo trascinano
	lui non vuole
		non vuole
	vuole solo la sposina con il pastone

e dopo un tira e molla
	arriva nell’aia
		quanta gente c’è lì
		anche gente mai vista
			cosa fanno qui?
	vede uno con un coltello
	che gli si avvicina
		che brutti occhi ha
	vorrebbe fuggire
	cerca di liberarsi
		ma pesa troppo
	non ce la fa
		che brutti occhi

	il norcino gli si avvicina
			sempre più vicino
		povero maiale
			adesso ha capito
			dove sta la tragedia

		urla
		spinge
		si dimena
			ma tutti lo tengono
		vede qualcosa che luccica
		davanti ai suoi occhi
		gli sembra di vedere un pezzetto di cielo
		come dalla finestra della stalla
	è il coltello
		adesso non lo vede più
			dove lo hanno messo?
		sente che gli legano le zampe dietro
			con una corda grossa
		che lo tengono stretto

	e poi un dolore
			un dolore forte al collo
		vuole fuggire
		ci prova
			non può
		si agita tutto
arrabbiato
			adirato
	urla
	urla che si sente
		fino in piazza
	ma ormai non ce la fa più
			a muoversi
			neppure ad urlare
	e piano piano
	si distende
		è meglio dormire adesso
		dorme
			per sempre
 
il sangue esce
	schizza
	fuma
	riempie il pentolone
le donne corrono
	a prendere la pentola
	per portarla in cucina


gli uomini lo sollevano
	si scuote ancora un po’
poi lo mettono nel parolone
		per scottarlo
		gli raschiano le setole
		sono dure
			e va bene così
		le mettono da parte
poi lo sollevano di nuovo
	in alto che tutti lo vedano
		guarda che bello
		com’è grasso
		che lardo bianco si vede

lo aprono per lunghezza
	gli tolgono le interiora con i budelli
	da parte anche quelli
	vanno bene per i salami
			qui non si getta nulla
	poi il fegato
	i polmoni
	i rognoni dentro al loro grasso
	il cuore che è ancora caldo

anche i cani girano attorno
	annusano cose buone
	e sbavano
	ed abbaiano

 poi il norcino
taglia il maiale in due pezzi

arriva il veterinario
	guarda il fegato
	i polmoni
il cuore
	prende un pezzetto di carne
		per le analisi
	scrive una carta
	e se ne va
		da un altro maiale

 e adesso con delicatezza
gli uomini prendono le due mezzane
		del povero maiale
	e le portano dentro
	le poggiano sul tavolone
il norcino prende i coltelli giusti
	si mette a tagliare
		con perizia
		competenza

	gli altri guardano
	stanno lontani
toglie l’omento
	per darlo alle donne
poi fa tanti pezzi
	le braciole da una parte
	e le coste
	ed i pezzi più grossi
	il filetto

al filetto arriva il prete
	passava per caso
quel taglio spetta a lui
		che ha gusti delicati
	ringrazia
	beve un bicchiere di vino nuovo
	annusa il sugo
	guarda il brodino
	benedice tutti
		anche le braciole
			con devozione
	ringrazia ancora e poi saluta
	farà una scappata dopo all’ora
			del fegato con l’omento
			e dei radicchi

tornano al lavoro
cominciano a macinare
	per i salami e le sopresse
	e le salsicce
un po’ di pasta di salame
	subito per le donne
		devono condire i bigoli
		assieme al soffritto

il fuoco è acceso
	nel focolare

tutti ridono
	dà soddisfazione questo maiale	

 c’è da mangiare per un bel po’

prendono i budelli puliti
	insaccano la carne macinata
		con il sale
		il pepe
		un po’ di salnitro dello speziale
	legano i due capi
	appendono salami sopresse e salsicce in fila
		c’è ancora mezzo maiale da fare
		ma è ora di pranzo

sono arrivati anche i bimbi
	ridono contenti
	corrono
	gridano
	si siedono
		davanti al piatto
	assieme alla famiglia
per le onoranze funebri
	di quel poveretto
		del maiale benedetto

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Alcune volte ho aiutato mio suocero ad ammazzare il maiale e a insaccare i salami.

A grandi linee è come è stato egregiamente descritto ed è stato per me un tuffo nel passato.

Mi sento però di fare un paio di differenziazioni, forse dovute ad abitudini diverse.

La prima è che il maiale da noi non veniva legato al collo ma solo ad una zampa anteriore o a volte a tutte e due con corde indipendenti tenute da due uomini. Questo perchè difficilmente si sarebbe riusciti a tenere il maiale con una corda al collo se questi avesse tentato la fuga. La forza del maiale non è da sottovalutare in particolare in quei momenti, per lui, disperati.
Allacciato alla zampa, invece, era più semplice controllargli il movimento, fino a farlo cadere se avesse tentata la fuga.

Altra cosa, questa volta fondamentale, è che mai il maiale veniva da queste parti insaccato nello stesso giorno della macellazione, ma uno o due giorni dopo e questo allo scopo di lasciare frollare la carne.

La macellazione del maiale di solito avveniva un giorno di Dicembre di mattino presto e non vi ho mai visto aria veramente festiva, ma direi più che altro severa. Era un momento importante e delicato e era un momento di raduno degli uomini di famiglia che quel giorno non andavano a lavorare. Per me essere invitato era un onore e significava che mi consideravano della famiglia.
Di solito in un'ora o poco più la macellazione era finita e poi si faceva colazione con polenta abbrustolita, latte, formaggio e qualche battuta spiritosa per rilassarsi dalla tensione.

L'aria festiva vera e propria era durante la lavorazione d'insaccamento del giorno (o due) dopo, che durava di solito dal mattino di buonora fino all'imbrunire. A quel tempo non vi era nulla di motorizzato e quindi era sempre una gran faticaccia, ma vi posso assicurare che mai più ho mangiato delle costine di maiale con la polenta abbrustolita così saporite e poi del salame così buono.


Un’altra cosa: dalle mie parti il maiale viene chiamato di solito “porseo” e al femminile “luja” mentre “mas’cio “ riferito al maiale lo dicono in quel di Vicenza-Thiene-Schio o sbaglio?

Un abbraccio
[SM=x142944]

Giancarlo cobite

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20/08/2004 17:55
 
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infatti, Giancarlo, il dialetto è vicentino...

circa le modalità operative, poi, è chiaro che variano da luogo a luogo...
inoltre, è vero ciò che dici della corda alla zampa, anche se il legaccio al collo, unito da stimoli posteriori da parte di colui che "para su el mas'cio" è altrettanto efficace...

circa la lavorazione degli insaccati, è evidente che avviene su carni in cui il rigor mortis non si è ancora verificato, ovvero quando è cessato (e d'inverno i giorni sono sicuramente più di due...): ciò significa che la lavorazione immediata in ambiente riscaldato è altrettanto efficace...

in ogni modo ho usato, per motivi meramente espressivi, il vecchio modello dell'unità di tempo e d'azione (quella di luogo è ovvia), in modo da dare continuità al quadro...


ti ringrazio per aver letto...

ciao

vanni


PS: a me è dato di assistere alla macellazione del suino in quanto veterinario...
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Ho letto ed apprezzato [SM=x142874]

Forse un giorno descriverò come si faceva qui, almeno per la mia esperienza.

Grazie e ...brindiamo alle tradizioni[SM=x142875] .
[SM=x142877]
Ops ... queo che se rabalta so sempre mi, ciò!

[SM=x142912] Giancarlo


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25/12/2004 10:50
 
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anche questo tuo quadro naif
mi apre i ricordi di vecchi racconti
dei miei nonni
nelle calde sere tropicali
del lontano Perù
quando il profumo della loro (della mia) terra
tornava con un po' di tristezza






ciao
Calida
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